A weboldal használatával Ön jóváhagyja a cookie-k alkalmazását. Cookie szabályzat Rendben
 

HOGYAN FOGHAT A KÁROSULT AUTÓLOPÓT... (Ha idegesíti, hogy megússzák II.) (videóval)

Írta: 2015. 02. 13. 12:04
HOGYAN FOGHAT A KÁROSULT AUTÓLOPÓT... (Ha idegesíti, hogy megússzák II.) (videóval)
Az autólopásokkal foglalkozó sorozat harmadik része azzal foglalkozik, hogy mit tehetnek meg a károsultak azért, hogy szeretett autójuk visszakerüljön hozzájuk, és esetleg a tettesek is elnyerjék méltó „jutalmukat”.

 
Pár dolgot azért nem árt tisztázni egyből az elején. Az autólopások jelentős része, mint ahogy erre már többször kitértem, profi módon, profi bűnözők által végrehajtott bűncselekmény. Ezért túl nagy esélye nincs annak, hogy a rendőrségi nyomozás sikerrel jár. Legalábbis az egyedi esetekben, mindenképpen ezt igazolják a statisztikák. Lehet azonban szerencsénk, és ha már így van, miért ne tennénk érte, hogy növeljük az esélyeinket. A sértettek többségében úgy is munkálkodik az a bizonyos hihetetlenül tehetetlen érzés. Ez az írás tehát nem holtbiztos tippet akar adni ahhoz, hogy hogyan fogjunk autólopót, sokkal inkább azokat a lehetőségeket akarja bemutatni, ahogyan a károsultak hasznos mederbe terelhetik tenni akarásukat. 

Mit tesz a rendőrség?

Többször volt már róla szó, és az autólopások sértettjei személyesen is megtapasztalták már, hogy mennyi minden történik egy ilyen ügy nyomozásakor. Egy konkrét egyedi ügyben, ahol semmilyen nyom, vagy kiindulási lehetőség nincs az első pillanatban, ott láthatóan leginkább az égvilágon semmi. Felveszik a feljelentést, kiadják a körözést és az ezzel nagyjából a kör be is zárult. Szakemberként átlátva a lehetőségeket és a rendőrség leterheltségét is figyelembe véve, ez nem is csoda. Egy városi kapitányságon, egy egyedi autólopással kapcsolatban folytatott nyomozástól tényleg ne várjunk csodákat, főként, ha semmi nincs, amin el lehetne indulni. Az esély azonban ilyenkor sem egyenlő a nullával, hiszen még ilyenkor is belefuthat valaki egy parkolóban az ott pihentetett autónkba, vagy egy más rendőri egység által folytatott nyomozás során is rábukkanhatnak.

A reménysugár akkor csillan fel az ilyen ügyekben, ha van valamilyen kiinduló nyom, pl.: egy kamerafelvétel, vagy egy szemtanú. Illetve ha már egy autólopási sorozattal állnak szemben a rendőrök, és van lehetőségük arra, hogy nagyobb erőket összpontosítsanak az ügyre. Ezekben az esetekben ténylegesen is van értelme esélyeket latolgatni. Az ilyen nyomozásokat már kevésbé leterhelt és nagyobb tapasztalattal rendelkező nyomozók végzik többnyire, akik már „partiban lehetnek” a profi bűnözőkkel. Ezekben az esetekben szokott lebukni egy-egy autótolvaj banda, és láthatjuk a hírekben a töménytelen mennyiségű autóalkatrészt, amit a telephelyeken összelapátolnak a rendőrök. Ezek az esetek adják a felderítések nagy százalékát. Itt kerül elő sok sértett autójának maradványa. (A videófelvétel is egy ilyen esetet illusztrál.)    

Felhívás a médiában és a nyomravezetői jutalom

Szerintem az egyedi autólopások esetében és ott, ahol nincs honnan elindulni, a nyomozók számára a legnagyobb fegyvertény a nyilvánosság lehet. Az elv a következő: Ha sokan tudnak arról, hogy mi történt, akkor sokszorosára nő az esélye, hogy olyan emberekhez is eljut a hír, akik esetleg valamilyen számunkra fontos információ birtokában lehetnek. Az, hogy mi lehet ilyenkor számunkra fontos, eléggé összetett kérdés. Az emberek többsége ilyenkor arra gondol, hogy csak az lehet érdemi információ, ha valaki a helyszínen látja az autótolvajokat. Ez azonban csak részben igaz. Hasznos információ lehet például az is, ha akár órákkal a bűncselekmény előtt, valaki gyanús embereket lát az autónk körül, vagy egy benzinkúton látja a kutas az autónkat, miután már ellopták. Sokszor pedig az unatkozó nyugdíjas szomszédnéninek tűnik fel, hogy a falu legszélső házának udvarára, mindig hajnalban hoznak autókat. Ehhez azonban szükség van arra, hogy az emberek tudjanak róla, hogy mi történt. Hogy ennek mekkora jelentősége lehet az ilyen ügyek nyomozásakor, azt az  is mutatja, hogy nagyon sok autótólvaj azon bukik el, hogy valaki „felnyomja” őt. Azaz információt adnak a rendőrségnek, ami a lebukásukhoz vezet. (Ez az a körülmény, amit még a profi bűnözők sem nagyon tudnak kiküszöbölni. Tökéletesen ugyanis nem lehet eltüntetni egy ilyen bűncselekmény nyomait.) 

webdetektív autólopás 3.2

A nyomravezetői jutalom felajánlása tovább növelheti az esélyeinket. A bűnözők is pénzből élnek, és nem feltétlenül a jellem bajnokai. Ezt tudjuk. Nem is beszélve arról, hogy köztük is sokszor megromlanak az emberi kapcsolatok. De volt már olyan eset, ahol a tolvaj volt felesége számolt be a válás után részletesen az ex-férje munkásságáról. Ezek lehetnek például a profi autótolvaj banda gyenge pontjai. Érdemes ezekre alapozni. Én személy szerint mindig azt javasolom, hogy a nyomravezetői díjat úgy állapítsuk meg, hogy az gazdaságos és kellően csalogató legyen. Hiszen, ha visszakerül az autó hozzánk, azon értelemszerűen nagyot nyerhetünk. Célszerű azonban kikötni a díj felajánlásakor, hogy milyen esetekben és mekkora összeg kifizetését ajánljuk fel. Higgyék el, egy kellően vaskosra szabott nyomravezetői díj nagyon sokat segíthet!

Nem mellesleg pont az ilyen felhívások közzétételére fejlesztettük ki a Civil Körözési Rendszert, ahol mindenki ingyen közzéteheti az ellopott autójának körözését és még a nyomravezetői díjak felajánlását is kezeli a rendszer! A CKR már a megindulása utáni első hónapban 50.000 látogatást könyvelhetett el.  

Adatgyűjtés

Korábban már írtam arról, hogy mekkora jelentősége lehet annak, amit a rendőrségi nyomozásokban szakzsargonnal „adatgyűjtésnek” neveznek. A sértettek, akiket az autójuk visszaszerzése motivál, sokszor jóval hatékonyabban és alaposabban tudják elvégezni az adatgyűjtést, mint maguk a nyomozók. Nem is beszélve arról, hogy a környékbeli lakók sokkal szívesebben segítenek közvetlenül a károsultaknak, akiket talán látásból még ismernek is. Ezért mindig javasolom, hogy a sértettek jó alaposan járják körbe a helyszínt, és kérdezzék ki az ott lakó, ott dolgozó embereket, hogy láttak-e valamit, ami az ügy szempontjából fontos lehet. Ha találunk valakit, aki érdemi információval rendelkezhet, akkor annak írjuk fel nevét és elérhetőségét, majd azt adjuk át a rendőröknek. Fontos, hogy ilyenkor az apró részletek is jelentőséggel bírhatnak. Ne mi döntsük el, hogy mi fontos és mi nem, ezt a részét hagyjuk meg a nyomozóknak.  Ha az autólopást csak órákkal később észleltük, mint amikor az valójában történhetett, akkor célszerű az „adatgyűjtést” később abban a napszakban is megismételni, amikor a tolvajok a helyszínen jártak. Ennek az az oka, hogy szokásosan ugyanazokban a napszakokban, ugyanazok az emberek vannak otthon vagy az adott területen, így nagyobb az esélye, hogy érdemi információt kapunk.  

Kamerák

A betörési ügyek boncolgatásakor szintén volt már szó a biztonsági kamerák bűnügyi nyomozásokban betöltött szerepéről. Ez a szerep az autólopási ügyekben is azonos, sőt még fokozottabb is lehet. Egyre több helyen láthatunk felszerelve térfigyelő és biztonsági kamerákat. Utcán, boltokban, benzinkutakon, magánházaknál, stb. Egyáltalán nem biztos, hogy a nyomozók maguktól is utánanéznek annak, hogy egy betörés környékén vannak-e olyan biztonsági kamerák, amik rögzíthettek érdemi információkat.

webdetektív autólopás 3.1

Illetve, ha utána is néznek, sokszor már későn, mivel a rögzítő rendszerek törlik a felvételeket néhány nap után. (A törvényi szabályozás szerint ez alapesetben 3 munkanap lenne.) Ezért célszerű minél hamarabb körbejárni az autólopás helyszínének szűkebb és tágabb környezetét azt ellenőrizvén, hogy látunk-e biztonsági kamerákat. Ha vannak kamerák a környéken, akkor kérjük meg az üzemeltetőt, hogy ellenőrizze a felvételeket (vagy ellenőrizzük együtt), és ha érdemleges információt találunk, azt archiváltassuk. (Az ide vonatkozó törvény szerint a felvételeket elvileg mi nem nézhetjük meg és nekünk nem is adhatják ki, csak a rendőrségnek. Persze van, aki ebből nem csinál problémát.) Kérjük a felvételek archiválást akkor is, ha az üzemeltető egyébként nem akar foglalkozni velünk. Célszerű ezt írásban megtenni. A rendőrségen pedig jelezzük ezt, hogy le tudják foglalni a felvételeket. (Jó tudni, hogy bizonyos esetekben még a letörölt kamerafelvételek adatait is vissza lehet nyerni informatikai eszközökkel.)

Mit tehetünk még?

A már fent kifejtetteken kívül is van még pár dolog, ami segítheti a nyomozást, ráadásul a nyomozók ezeket viszonylag ritkán végzik el. Ilyen lehet például az apróhirdetési oldalak folyamatos ellenőrzése, hátha találunk valami alkatrészt, amelyre egyedisége miatt ráismerünk. (Ennek automatizálására találtuk ki a CKR „Fürkész” szolgáltatását: http://www.ckr.hu/furkesz)

Érdemes lehet végigjárni a környékbeli autóbontókat is, érdeklődve a tőlünk ellopott autókhoz tartozó drágább alkatrészek felől. Illetve küldhetünk kör e-mailt a szakszervizeknek, felhívva a figyelmet a nyomravezetői díjra.

 

A szakmai vélemények megoszlanak ezeknek a tevékenységeknek a hatékonyságáról, viszont szerencsénk itt is lehet. Pénzbe nem igazán kerülnek, maximum némi időráfordítást igényelnek, ezért én érdemesnek tartom végigcsinálni ezeket.

Mekkora az esélye, hogy meglesz?

Le kell szögeznünk, hogy a lopott autók megkerülésének esélye igen kicsi. Hivatalos adatok nincsenek a birtokomban, de szerintem 10-15 %, ha lehet. A fenti trükkökkel azonban növelhetjük az esélyeinket, és ha már úgy is bennünk van az a hihetetlen tehetetlenség érzés, miért ne csinálhatnánk valami hasznosat?!


Kapcsolódó bejegyzések:

AUTÓLOPÁS- Kérdések és válaszok, nem csak károsultaknak(videóval)
AUTÓLOPÁS II....a színfalak mögött(videóval)

 

Ha tetszett bejegyzésünk, LIKE-olja facebook oldalunkat, hogy a jövőben is eljussanak Önhöz az írásaink!
Ne Feledje …elveszett, ellopták, eltűnt? Keressük együtt és találja meg velünk!
  www.ckr.hu

 

Jelentkezzen be a hozzászóláshoz!
Keresés a blogban:
Friss hozzászólások:
Dániel Albert:Ha felkötik annyi előnye azért... 2016. 02. 08. 13:15 106-SZOR SZÚRT AZ ÖRJÖNGŐ „ANYA”! Mit gondol, megoldaná ezt a halálbüntetés?
Pándi Ákos:Nagyon köszönöm a kollégáim ne... 2015. 04. 20. 06:56 ITT A BOBCAT, HOL A BOBCAT?!
Péntek Szilveszter:Gratulálunk Ákos szép munka cs... 2015. 04. 19. 20:56 ITT A BOBCAT, HOL A BOBCAT?!
Fodor Nikolett:Szerintem nagyon érdekes, ami ... 2015. 04. 09. 13:03 106-SZOR SZÚRT AZ ÖRJÖNGŐ „ANYA”! Mit gondol, megoldaná ezt a halálbüntetés?
Varga István:Lassú, hosszú szenvedés jár az... 2015. 04. 09. 12:21 106-SZOR SZÚRT AZ ÖRJÖNGŐ „ANYA”! Mit gondol, megoldaná ezt a halálbüntetés?
Hirdetés
ÁSZF
Adatkezelési tájékoztató
Cookie tájékoztató
GYIK
Impresszum
Médiaajánlat
Civil Körözés No Secret - Poligráf Penta-NET Infactor