A weboldal használatával Ön jóváhagyja a cookie-k alkalmazását. Cookie szabályzat Rendben
 

7 + 1 TÉVHIT A GYILKOSSÁGOKRÓL (videókkal)

Írta: 2015. 05. 04. 08:59
7 + 1 TÉVHIT A GYILKOSSÁGOKRÓL (videókkal)
Megdöbbentő adatok, tények és tévhitek a gyilkossági ügyekről!


Az emberek többségének szerencsére nincsen közvetlen tapasztalata a gyilkossági ügyekkel  kapcsolatban. Az ilyen esetekről legtöbben a média által közzétett hírekből szereznek tudomást. A témáról kialakított belső képet, pedig a krimik és thrillerek történetei teszik még színesebbé. Ez az a téma ami szinte senkit nem hagy hidegen, és nem csak azért, mert az emberölés a legsúlyosabb bűncselekmények egyike, hanem azért is, mert mi emberek szeretünk borzongani. Ezért nézünk krimiket, és ezért olyan hatalmas a nézettsége a véres gyilkosságokról hírt adó cikkeknek is. A borzongás oltárán néha hajlamosak vagyunk feláldozni saját realitásérzékünket is.

Ha esetleg valakit mégis érdekelne, hogy mi a valós helyzet a gyilkosságok terén, akkor az tartson velem most pár perc erejéig. A következő néhány sorban összefoglalom ugyanis a Magyarországon elkövetett gyilkossági ügyekkel kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket, szembeállítva azokat a valósággal. 

1.) Mi a gyilkosság, és mit tartunk annak?

Először is jó, ha tudjuk, hogy ha valaki megöl egy embert, az még nem feltétlenül számít gyilkosnak, legalábbis a szó köznapi értelmében. Azt sokan tudják, hogy a jog ismeri a jogos védelem, a végszükség és a gondatlan emberölés fogalmát, illetve előkerülhet ilyenkor az örök klasszikusnak számító „katona és a háború” kérdéskör is. E témák önmagukban is megérnek egy-egy értekezést, így most ezekbe bele sem mennék. Már csak azért sem, mert az ilyen eseteket többnyire a hétköznapok során sem tituláljuk gyilkosságoknak.

De gondoljunk például azokra az esetekre, ahol, két kocsmai ivócimbora összeverekszik és tényleg nincs másról szó, csak egy „jóízű” szombat esti bunyóról, ilyenkor persze benne van a pakliban pár „mokka”, esetleg orrtörés. Aztán egy jól sikerült jobbhorog után az áldozat olyan szerencsétlenül esik el, és veri be a fejét egy padkába, hogy a helyszínen azonnal meghal. Na mármost elvileg mondhatnánk, hogy ezt az embert tulajdonképpen meggyilkolták. Bizonyos értelemben nem is tévedünk nagyot. Az igazság azonban az, hogy annak az ominózus jobbhorognak az elindítója, még véletlenül sem akarta megölni az áldozatát. Az ő szándéka legfeljebb néhány súlyos sérülésig terjed volna. Így az ilyen ügyeket a büntetőjogban – bár a sértett meghalt - nem emberölésnek, hanem halált okozó testi sértésnek hívják, és a gyilkosságoknál enyhébben büntetik. Ennek az az oka, hogy a tettes szándéka a halálra nem, csak a halálnál jóval enyhébb sérülés okozására terjedt ki.  

2.) Mitől tartsunk inkább?

Bár az emberek többnyire félelmetesebbnek tartanak egy gyilkosságot, mint egy közlekedési balesetet, napjainkban Magyarországon jelenleg sokkal nagyobb az esélye annak, hogy közlekedési baleset során haljon meg valaki, mint, hogy gyilkosság áldozata legyen. 2013-ban például 138 emberölés történt egy év alatt, közlekedési balesetben viszont több mint három és félszer annyian haltak meg, pontosan 591 ember. Ezek az esetek azonban jórészt gyengébb publicitást kapnak, így kevesebben szereznek róla tudomást és kisebb port kavarnak fel.

Javaslom, hogy mielőtt tovább folytatnánk a tévhitek eloszlatását, nézzünk meg egy videót! Az interjúrészleteken egy Csipkés Zoltán nevű 37 éves férfi látható, aki puszta kézzel és tűzifával verte halálra 16 éves élettársát, pár hónapos kisgyermekének anyját. Csipkés indoka az volt, hogy a nő nem tudott leszokni a kábítószerről.

3.) Kiből lesz gyilkos?

A videóval azt szerettem volna bemutatni, hogy milyen egy tipikus gyilkosság elkövetője, és milyenek azok az élethelyzetek, ahol a szándékos emberöléseket a leggyakrabban követik el. A legtöbb gyilkosságot Magyarországon ugyanis nem bérgyilkosok hajtják végre, de még csak nem is szervezett bűnözői csoportok tagjai. A háttérben pedig nem mesés vagyonokért folyó ádáz harcot, vagy valamiféle maffia leszámolást kell keresnünk. Az emberölések legnagyobb része Magyarországon családi, vagy baráti, ismerősi körben történik, sokszor elképesztően banális okokból. Az elkövetők többségére jellemző, hogy alacsony társadalmi rétegekből származnak és aluliskolázottak.  

4.) Miről szólnak valójában a nyomozások?

Az előző pontból következik az is, hogy az emberölési ügyek nyomozásában nagyon sokszor nem is az jelenti a nagy feladatot, hogy kézre kerítsék az elkövetőt, hiszen az gyakran eleve ismert, vagy gyorsan azonosítható. Ilyenkor a Rendőrségnek már az eset körülményeinek felderítésére és a bizonyításra kell koncentrálnia. Vannak persze olyan emberölések is, amelyeknek a tettese ténylegesen ismeretlen, de jóval kevesebb, mint azt általában a laikusok gondolják. Ezekben az ügyekben általában ténylegesen is nagy erőkkel szoktak nyomozni. Jellemzően ezek az esetek kapják a legnagyobb sajtóvisszhangot. Ez érhető is, hiszen az embereket nyugtalanítja, ha egy gyilkos szabadon mászkál.  

5.) Melyik a leggyakoribb gyilkos eszköz?

A gyilkosságok elkövetésének eszköze leggyakrabban nem lőfegyver, vagy méreg, mint a krimikben. A tettesek az esetek többségében kést, vagy valamilyen szúró, vágó eszközt használnak, illetve a puszta kezüket. A puska, a pisztoly és minden más, ami csak az emberek keze ügyébe akadhat, amikor gyilkolni készülnek, csak ez után következik a sorban. De, azt hiszem, ez érthető is, ha visszagondolunk a bemutatott videóra.

6.) Milyen egy tipikus helyszín?

Ahogy sorra vesszük ezeket a pontokat, most már azt is könnyen el tudjuk képzelni, hogy az emberölések helyszínei gyakran messze nem olyan véresek, mint, ahogy azt sok thrillerben ábrázolják. De már maguk a történetek és a körülmények is teljesen egyszerűek, hétköznapiak. Olyanok, amelyek - akár a szereplőkkel is - sok száz esetben megtörténtek már, de egyszer végül szerencsétlenül végződnek.  

A következő videón szereplő Bene László és társa, az azóta elhunyt Donászi Aladár a rendszerváltás utáni időszak egyik legbrutálisabb gyilkosságsorozatát vitték véghez. Négy embert öltek meg, bankot raboltak és pénzszállítókat fosztotta ki. Bene nem egy tipikus gyilkos. Ő az, aki valóban hidegvérrel nyereségvágyból gyilkolt, többször is, anélkül, hogy bármit megbánt volna, és ezt be is vallja.

7.) Megvédhet-e a törvény?

Az interjúban a riporter megkérdezte Benét, hogy amikor a bűncselekményt elkövette tisztában volt-e azzal, hogy Magyarországon, már nincs halálbüntetés. Bene László erre azt felelte, hogy „Nem úgy kezdtem a bűnözői pályát, hogy a Btk-t nézegessem.” Hát így gondolkodik erről egy igazi hidegvérű gyilkos. Ezután mindenki önmaga vonja le a következtetést, hogy pusztán büntetőjogi szabályozással megakadályozhatók lennének-e az ilyen gyilkosságok, vagy akár a Csipkés-féle esetek.

*          *          *

+ 1 Egy elmélet az ügyek összefüggéséről

A végére egy érdekességet hagytam, valami olyasmit, amire valószínűleg tényleg kevesen gondolnának. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy nem tudok arról, hogy a következőkben leírt elméletet bárki vizsgálta, vagy igazolta volna azokban az esetekben, amikor Magyarországon hirtelen megszaporodnak a különösen kegyetlen és megrázó gyilkossági esetek. A teória mindenesetre érdekes és elgondolkodtató, illetve egy lehetséges magyarázattal szolgál az emberölésekről szóló előző írásom végén feltett kérdésre.

Ha a médián keresztül hozzánk eljutó hírekben hirtelen megszaporodik a brutális gyilkosságok száma, többnyire értetlenül állunk a jelenség előtt és valami olyasmit érzünk, mintha maga a pokol szabadult volna el. Józan paraszti ésszel valószínűleg arra jutunk, hogy a más városban, más időpontban, más emberek által elkövetett különböző típusú gyilkosságok, még akkor sem függenek össze, ha egyébként viszonylag rövid idő alatt, mondjuk, egy-két hetes időközökkel követik el őket. Objektíven és a hagyományos kriminalisztikai módszerekkel vizsgálva ezeket az ügyeket valószínűleg tényleg nem is találhatunk köztük összefüggést. Lehetséges azonban, hogy a megfejtést máshol kell keresni. A San Diego-i Kaliforniai Egyetem egyik szociológusa, David Phillips által 1983-ban végezett kutatásának eredményei arra hívták fel a figyelmet, hogy az agresszió nagy nyilvánosság elé kerülő példáinak – mint amilyenek a brutális gyilkossági ügyek is – megvan az a veszélyük, hogy továbbterjedhetnek más áldozatokra, függetlenül attól, hogy a mintaként szolgáló agresszív viselkedést a tettes saját maga ellen (pl.:öngyilkosság), vagy mások ellen követi el. (A témáról Robert B. Ciladini Hatás című könyvében ír részletesen.) Tehát eszerint a médiában a kegyetlen emberölésekről keringő híreknek is lehet szerepük egy-egy újabb, hasonló ügy elkövetésében, még ha nem is közvetlen módon. Ez az elmélet tehát adhat egyfajta magyarázatot a 2012 áprilisában történt, szokatlan gyilkosságsorozatra, vagy akár a közelmúltban tapasztalható kegyetlen emberölési ügyekre is. Arról azonban nem tudok, hogy ennek helytállóságát ezekben az esetekben vizsgálták volna. Mindenesetre érdekes kérdés, és talán ez a téma tényleg megérne egy komoly hazai kutatást. Nem tartom kizártnak, hogy sokan meglepődnének az eredményeken.


Kapcsolódó bejegyzés:
Miért történik ennyi gyilkosság mostanában?


Van személyes tapasztalata, véleménye? Ossza meg velünk! Szívesen fogadjuk hozzászólását!

Ha tetszett bejegyzésünk, LIKE-olja facebook oldalunkat, hogy a jövőben is eljussanak Önhöz az írásaink!
Ne Feledje …elveszett, ellopták, eltűnt? Keressük együtt és találja meg velünk!
  www.ckr.hu

 

Jelentkezzen be a hozzászóláshoz!
Keresés a blogban:
Friss hozzászólások:
Dániel Albert:Ha felkötik annyi előnye azért... 2016. 02. 08. 13:15 106-SZOR SZÚRT AZ ÖRJÖNGŐ „ANYA”! Mit gondol, megoldaná ezt a halálbüntetés?
Pándi Ákos:Nagyon köszönöm a kollégáim ne... 2015. 04. 20. 06:56 ITT A BOBCAT, HOL A BOBCAT?!
Péntek Szilveszter:Gratulálunk Ákos szép munka cs... 2015. 04. 19. 20:56 ITT A BOBCAT, HOL A BOBCAT?!
Fodor Nikolett:Szerintem nagyon érdekes, ami ... 2015. 04. 09. 13:03 106-SZOR SZÚRT AZ ÖRJÖNGŐ „ANYA”! Mit gondol, megoldaná ezt a halálbüntetés?
Varga István:Lassú, hosszú szenvedés jár az... 2015. 04. 09. 12:21 106-SZOR SZÚRT AZ ÖRJÖNGŐ „ANYA”! Mit gondol, megoldaná ezt a halálbüntetés?
Hirdetés
ÁSZF
Adatkezelési tájékoztató
Cookie tájékoztató
GYIK
Impresszum
Médiaajánlat
Civil Körözés No Secret - Poligráf Penta-NET Infactor