A weboldal használatával Ön jóváhagyja a cookie-k alkalmazását. Cookie szabályzat Rendben
 

CSODATÉVŐ GYÓGYÍTÓK, VAGY SARLATÁNOK?! (Hétköznapi csalások II.)

Írta: 2015. 11. 06. 11:33
CSODATÉVŐ GYÓGYÍTÓK, VAGY SARLATÁNOK?! (Hétköznapi csalások II.)
Ezúttal azt mutatjuk be, hogy miért képesek annyi embert átverni az orvosi diploma nélkül praktizáló áldoktorok és adunk pár tippet arra, hogy miről ismerhetjük fel, illetve hogyan kerülhetjük el őket.

 

A hétköznapi csalások sorozatban olyan kisebb-nagyobb átverésekkel, trükkökkel, svindlikkel ismertetjük meg az olvasókat, melyeknek bárki áldozatul eshet. Úgy gondoltuk, ha felhívjuk rájuk a figyelmet, bemutatjuk mitől és hogyan működnek, talán kevesebben esnek majd bele ezekbe a csapdákba.

Ezúttal azt mutatjuk be, hogy miért képesek annyi embert átverni az orvosi diploma nélkül praktizáló áldoktorok és adunk pár tippet arra, hogy miről ismerhetjük fel, illetve hogyan kerülhetjük el őket.

Hogy történhet ilyen a XXI. században?

Szinte mindenki ismeri az érzést, amikor valamelyik hozzátartozóját, vagy éppen pont őt magát, olyan súlyos betegség kerít a hatalmába, melyet már nem lehet egyszerűen Aspirinnel, mézes teával és néhány nap fekvéssel kikúrálni. Sajnos néha számolnunk kell a legrosszabb forgatókönyvvel is. Az állami egészségügy aktuális helyzetét - azt gondolom - felesleges lenne bemutatni. Lepukkant kórházak, tömött várótermek, végtelen hosszú várólisták és – tisztelet a kivételnek – sok türelmetlen, belefásult dolgozó. Nem csoda hát, ha ilyenkor sokunkon eluralkodik egyfajta, sajátosan dühítő tehetetlenség érzés, aminek hatására megpróbáljuk a saját kezünkbe venni a megoldás kulcsát, felkutatva valamilyen alternatív megoldást. A helyzet elsőre egyszerűnek tűnik, hisz az internetes keresőbe beírva a problémánkat, a lehetőségek tárházával találjuk szembe magunkat. Szakorvosok magánrendelései, műszeres vizsgálatok, természetgyógyászok és persze ott vannak még a már-már hihetetlen képességekkel bíró csodadoktorok is. Ez utóbbiak között sajnos szép számmal találhatunk kókler áldoktorokat, csaló sarlatánokat és olyan, a csodás gyógyulás reményével kecsegtető csodaszereket, melyeknek szerencsés esetben semmilyen érdemi hatásuk nincs, rosszabb esetben azonban még árthatnak is.

ckr áldoktor

Az alternatív gyógyászati piac virágzik, ami alapvetően rendben is van, hiszen hatalmas rá az igény. Illetve az is egyértelmű, hogy gyógyítani és beteg emberek állapotán javítani messze nem csak a hagyományos nyugati orvoslás bevett módszereivel lehetséges. Miért is ne vennénk igénybe bármit, ami segít? Mármint, ami tényleg segít. Mert, hogy az alternatív gyógyászatra mutatkozó hatalmas igény „természetesen” időről-időre kitermeli a maga jellegzetes, olykor színészi képességekkel is megáldott csalóit. A csodálatos gyógyítókat a maguk csodaszereivel, akikről néha kiderül, hogy eredeti tanult szakmájuk kőműves, vagy vízvezeték szerelő volt, és a doktori címhez, valamilyen fondorlat útján sikerült hozzájutniuk, vagy egyszerűen vásároltak maguknak egyet. Még egyszer leszögezem, én messze nem szeretném azt sugallni, hogy gyógyítani, vagy másként, emberek egészségi állapotát jobbá tenni csak orvosi diplomával lehet, na de azért azt mégsem gondolhatja senki komolyan, hogy bizonyos emberek 8 általánossal, pár tanfolyam elvégzése után üzletszerűen, nagyüzemben osztják az egészséget bárkinek, aki eleget fizet. Márpedig de bizony, ezt sokan tényleg komolyan gondolják. Köztük szép számmal találunk olyan, tanult értelmes embereket is, akinek simán át kellene látni a szitán.

Hogyan működnek, mitől hatásosak ezek az átverések?

A hit, mint tudjuk hatalmas erővel bír. Hegyeket képes elmozgatni. És abban a „csodálatos gyógyítóban”, aki akkor ad reményt, amikor erre már senki és semmi más nem volt képes, az emberek nagyon tudnak hinni. Hinni vakon, olyannyira, hogy ne tűnjön fel semmi, ami józanul, a hit és a remény hiányában, egyébként teljesen átlátszó lenne. A magam részéről, úgy látom, hogy reményvesztett és hitehagyott embereknek hamis reményt kínálni pénzért, mérhetetlenül aljas és pofátlan dolog. Nem mellesleg bűncselekmény is. Mondhatnám úgy is, hogy ez tényleg a legalja. De nézzük, hogy mi az, amiért ez a csalás mégis működik és annyi emberre hat!

Szokták mondani, hogy átverni azt lehet, aki hagyja. Márpedig azok az emberek, akik valamilyen súlyos kórral kénytelenek küzdeni, és ösztönösen keresik a gyógyulás útját, ha a hagyományos módon nem érnek célba, akkor szabályosan ki vannak éhezve arra, hogy valaki segítsen nekik megoldást találni. Ők azt akarják hallani valakitől, hogy segíteni fog nekik és igenis van megoldás a problémájukra. Ha ebben a szituációban a „megfelelő” ember eléjük áll és azt állítja, hogy meg fogja gyógyítani az egyébként gyógyíthatatlannak hitt betegséget, a beteg, reményvesztett emberek jó része ezt hajlamos lesz elhinni. Pláne, ha kellő határozottsággal, na és persze sokszor színpadias körülmények között történik mindez. A felvillantott remény képes megteremteni a hitet, az agy pedig racionalizál, és hihetővé teszi, azt, ami egyébként sokszor hihetetlen lenne. Ezért fordulhat elő, hogy egyes „csodás gyógyítók” minden további nélkül, akár ki is írhatják az életrajzi adataik közé, hogy az eredeti végzettségük, mondjuk lakatos volt. (Végülis a csontkováccsal akár rokon szakma is lehetne.) Az érintetteket ez úgysem érdekli, ennek ellenére képesek messiásként követni az utasításaikat és persze rendesen fizetni a szolgálataikért.

A módszerek és az eszközök

Nézzük hát mik azok a jellegzetes módszerek és eszközök, melyek közül az áldoktorok, tetszésük szerint válogatnak a megfelelő hatás elérése érdekében. Ilyenek lehetnek a megvásárolt, hamisított, vagy egyszerűen jogtalanul használt címek, mint pl.: az orvosi, vagy professzori cím használata. Az elmaradhatatlan fehér köpeny, a sztetoszkóp, az amerikai korházi sorozatokra emlékeztető módon berendezett „rendelők”, a falon a hamis, vagy csak éppen az égvilágon semmit nem bizonyító diplomák. (Őszintén! Hányan ellenőriztünk már le az orvosi rendelő falán látott diplomák hitelességét?) A show-hoz nem ritkán hozzátartoznak a sorozatokból ismert színpadias magatartás elemek is, mint a jellegzetes beszédstílus, gesztusok, az orvosi szakkifejezések használata stb. Ezek az elemek összességében nagyon hihetővé képesek tenni az előadást, pláne annak, aki el akarja hinni, hogy amit lát az igaz és eszében sincs gyanakodni.

Az olyan marketing mesterfogásokat, mint a valós, vagy kitalált gyógyult páciensek köszönetnyilvánításainak közkincsé tétele, vagy mint a híres emberekkel való közös fényképezkedés (Néha anélkül, hogy a celebek tudnák kivel, és miért készül a kép.) tényleg csak az igazán „profik” vetik be.

ckr áldoktor 2

A fent felsorolt eszközök és módszerek viselkedéskutatók által kísérleteken keresztül igazolt és a marketing területén is használt hatótényezők, melyek hatása alól nagyon nehéz magunkat kivonni. Pláne, ha hinni akarunk abban, amit hallunk, az igaz. Hiszen az sokszor az utolsó szalmaszál. Pont ennek a kihasználásától olyan mocskos dolog ez az egész.

Egy konkrét példa

Több szempontból is érdemes megfigyelnünk a közelmúltban elhunyt Bajor Imre esetét, aki körül az utolsó időszakában feltűnt egy csodadoktor. Egyrészt látható, hogy a fent kifejtett körülmények bárkire hatással lehetnek. Másrészt, erről a csodadoktorról később kiderült, hogy nincs orvosi diplomája sem, illetve felröppent a hír, hogy olyan gyógyszerrel kezelte a színészt, melytől egyfajta ciánmérgezést kapott. Az ügyet darabokra szedte a média, az állítólagos orvosról, aki valószínűleg uszodai medencetisztítóként kezdte hazai karrierjét, kiderült, hogy nem viselheti a „Dr.” címet és több eljárás is folyt ellene már tevékenysége miatt. Ennek ellenére a mai napig „praktizál” és valószínűleg a tény, hogy Bajor Imre, mint híres ember mellette tette le a voksát, tovább emelte az ázsióját és a forgalmát.

Segíthetnek-e az áldoktorok is?

Aki figyelemmel kíséri a médiában szereplő álorvosokkal kapcsolatos híreket, a csodadoktorok pácienseinek megszólaltatásakor találkozhat olyan véleménnyel is, ami szerint, ha a beteg tudta volna, hogy az adott orvosnak nincs orvosi diplomája, akkor is hozzá járt volna. Ez így első hallásra különösnek tűnhet, pedig valójában teljesen természetes és bizonyos szempontból logikus emberi magatartásról lehet szó. Részben a közismert placebo-hatás és a gyógyulásba vetett hit olyan erővel bírhat, amely tényleg pozitív irányú változásokat idéz elő a betegnél. Részben pedig a csodadoktorok egy jelentős része, mint afféle „klasszikus csaló” személyiség, remekül ért ahhoz, hogy hogyan kell az emberekkel beszélni, hogyan kell őket kezelni, ezzel nagyon meggyőző tud lenni a betegek és hozzátartozóik szemében. (Az állami egészségügyben nyilván jóval kisebb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a beteg jól érezze magát a kezelés során, hiszen ott nem az a cél, hogy minél több beteg menjen egy rendelésre.)

Ezek alapján persze joggal merül fel a kérdés, ha egy „csodadoktor” kezelése valójában jót tesz a betegnek, akkor miért ne járhatna erre a kezelésre, főleg ha más már nem segít rajta. Én erről azt gondolom, hogy minden józan gondolkodásra képes, felnőtt embernek joga van eldönteni, hogy kitől és milyen kezelést szeretne kapni. Mint ahogy ahhoz is joga van, hogy tudja, valójában kitől kapja a kezeléseket. Tehát legyen tisztában mindenki azzal, hogy aki őt kezeli, az valójában milyen végzettséggel, gyakorlattal, tapasztalattal rendelkezik. A valódi orvosok sok évig tanulnak keményen a diplomájuk és az ezzel járó tudás megszerzéséért. Ezt nyilván nem helyettesítheti egy pár hetes tanfolyam és egy jogtalanul használt doktori cím.

ckr áldoktor diploma

Mitől csalás a csalás?

Tehát, ha valaki a kínai piacon akar „Adios” cipőt vásárolni, szíve joga, tegye meg. Még az is teljese rendbe van, ha ő erről azt képzeli magában, hogy az egy drága világmárka és ennek megfelelő minőség. Ha emberünknek ettől jó, hát tegye. Hogy a cipő meddig bírja majd a strapát, az nyilván a szerencse kérdése is. A baj azzal van, ha ezt a kereskedő „Adidas”-ként adja el neki, ennek megfelelő áron, mert az bizony csalás etikai és jogi értelemben egyaránt. Az álorvosok esetében legtöbbször a Kuruzslás (Btk. 187.§) és a Csalás (Btk. 373. §) bűncselekmények megvalósulását szokták megállapítani, amennyiben valaki megelégeli a csodatételt és feljelentést tesz. Na és persze nem szabad megfeledkezni a Közokirat- hamisításokról sem (Btk. 342. §), amit sokszor azok az álorvosok követnek el, akik megpróbálják hivatalossá tenni, az amúgy nem létező doktori címüket.

Hogyan védekezzünk?

Védekezni úgy tudunk az ilyen esetek ellen, ha körültekintőek vagyunk és utánajárunk a szakember hátterének, mielőtt igénybe vesszük a szolgáltatásait. Ha úgy érezzük, hogy a közvetlen érintettségünk miatt elvesztettük az objektivitásunkat, akkor inkább kérjünk meg valakit, akiben megbízunk, és akinek adunk a szavára, netán hozzáértő is, hogy járjon utána ő a kiszemelt szakembernek. Tiszta fejjel sokszor egyértelműek lehetnek az intő jelek és az internet ma már rengeteget segíthet, ha okosan használjuk. Olvassunk utána a tipikus átverési formáknak! A kétes hírű gyógyítókról és a forgalomból kitiltott szerekről is sokszor találunk anyagot az interneten. Tájékozódjunk! Jó kiindulási pont lehet az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ honlapjának szakemberkereső szolgáltatása (http://kereso.enkk.hu/), ahol az összes regisztrált egészségügyi dolgozót megtalálhatjuk. De érdemes lehet utánanézni a kereskedelemből kitiltott gyógyászati segédeszközök listájának is ugyan ezen a honlapon, az alábbi címen:

(http://www.eekh.hu/index.php/hun/orvostechnika-foosztaly/piacfelugyelet/forgalmazasban-korlatozott-eszkozok)
 

Van személyes tapasztalata, véleménye? Ossza meg velünk! Szívesen fogadjuk hozzászólását!

Ha tetszett bejegyzésünk, LIKE-olja facebook oldalunkat, hogy a jövőben is eljussanak Önhöz az írásaink!
Ne Feledje …elveszett, ellopták, eltűnt? Keressük együtt és találja meg velünk!
  www.ckr.hu

 

Jelentkezzen be a hozzászóláshoz!
Keresés a blogban:
Friss hozzászólások:
Dániel Albert:Ha felkötik annyi előnye azért... 2016. 02. 08. 13:15 106-SZOR SZÚRT AZ ÖRJÖNGŐ „ANYA”! Mit gondol, megoldaná ezt a halálbüntetés?
Pándi Ákos:Nagyon köszönöm a kollégáim ne... 2015. 04. 20. 06:56 ITT A BOBCAT, HOL A BOBCAT?!
Péntek Szilveszter:Gratulálunk Ákos szép munka cs... 2015. 04. 19. 20:56 ITT A BOBCAT, HOL A BOBCAT?!
Fodor Nikolett:Szerintem nagyon érdekes, ami ... 2015. 04. 09. 13:03 106-SZOR SZÚRT AZ ÖRJÖNGŐ „ANYA”! Mit gondol, megoldaná ezt a halálbüntetés?
Varga István:Lassú, hosszú szenvedés jár az... 2015. 04. 09. 12:21 106-SZOR SZÚRT AZ ÖRJÖNGŐ „ANYA”! Mit gondol, megoldaná ezt a halálbüntetés?
Hirdetés
ÁSZF
Adatkezelési tájékoztató
Cookie tájékoztató
GYIK
Impresszum
Médiaajánlat
Civil Körözés No Secret - Poligráf Penta-NET Infactor